סלט עדשים שחורות הוא מאכל מענג ומזין שמקורו באזור הים התיכון. זהו סלט מרענן ורב-תכליתי שניתן ליהנות ממנו כתוספת או כארוחה קלה בפני עצמה.
המתכון משלב את טעמי האדמה של העדשים השחורות עם מגוון ירקות ועשבי תיבול טריים ויוצרים מנה תוססת ומשביעה.
סיבות לנסות סלט עדשים שחורות
מעצמה תזונתית: עדשים שחורות עמוסות בחלבון, סיבים, ויטמינים ומינרלים, מה שהופך את הסלט הזה לבחירה מזינה.
מקור חלבון על בסיס צמחי: אידיאלי לצמחונים וטבעונים, עדשים שחורות מספקות כמות משמעותית של חלבון.
עשיר בסיבים: תכולת הסיבים הגבוהה מקדמת עיכול בריא ועוזרת לשמור על תחושת שובע.
עשיר בנוגדי חמצון: עדשים שחורות מכילות נוגדי חמצון התומכים בבריאות וברווחה הכללית.
מרכיבים מגוונים: ניתן להתאים אישית את הסלט עם הירקות ועשבי התיבול האהובים עליכם, מה שמאפשר וריאציות אינסופיות.
מהיר וקל: עם הכנה פשוטה וזמן בישול מינימלי, הסלט הזה מושלם לאנשים עסוקים.
שמירה על משקל: השילוב של חלבון, סיבים ומרכיבים דלי קלוריות הופך אותו לבחירה מצוינת עבור אלה שמקפידים על שמירת משקל.
בריא ללב: הסלט דל בכולסטרול ושומנים רוויים, תורם לבריאות הלב.
טעים ומשביע: תערובת הטעמים והמרקמים בסלט הזה יוצרת מנה טעימה ומשביעה.
רכיבים לסלט עדשים שחורות
- 1 כוס עדשים שחורות, שטופות ומרוקנות
- 2 כוסות מים
- 1 מלפפון, חתוך לקוביות
- 1 פלפל חריף (כל צבע), חתוך לקוביות
- 1 בצל אדום, קצוץ דק
- 1 כוס עגבניות שרי, חצויות
- 1/2 כוס פטרוזיליה טרייה, קצוצה
- 1/4 כוס עלי נענע טריים, קצוצים
- 1/4 כוס שמן זית כתית מעולה
- 2 כפות מיץ לימון
- 2 שיני שום, קצוצות
- 1 כפית כמון טחון
- מלח ופלפל לפי הטעם
סלט עדשים שחורות – הוראות להכנת המתכון
- בסיר בגודל בינוני מערבבים את העדשים השחורות והמים. מביאים לרתיחה על אש בינונית-גבוהה. מנמיכים את האש לנמוכה, מכסים ומבשלים כ-20-25 דקות או עד שהעדשים רכות אך עדיין יציבות. מסננים את כל עודפי המים ונותנים להם להתקרר.
- מערבבים בקערת ערבוב גדולה את העדשים המבושלות, המלפפון, הפלפל, הבצל האדום, עגבניות השרי, הפטרוזיליה ועלי הנענע.
- בקערה קטנה, טורפים יחד את שמן הזית, מיץ הלימון, השום הטחון, הכמון הטחון, מלח ופלפל להכנת הרוטב.
- יוצקים את הרוטב על תערובת העדשים והירקות. לזרוק בעדינות עד שהכל מצופה היטב.
- טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך. אפשר להוסיף עוד מיץ לימון, מלח או פלפל לפי העדפתכם.
- מכסים את הקערה בניילון נצמד או מעבירים את הסלט לכלי אטום. מקררים לפחות 30 דקות כדי לאפשר לטעמים להתמזג.
- לפני ההגשה מערבבים את הסלט במהירות. מקשטים בעשבי תיבול טריים נוספים אם רוצים.
- מגישים צונן ונהנים מסלט העדשים השחורות הטעים והמזין!
יתרונות תזונתיים
- עשיר בחלבון: עדשים שחורות הן מקור מצוין לחלבון על בסיס צמחי, אידיאלי לתזונה צמחונית וטבעונית.
- עשיר בסיבים: הסלט מכיל סיבים מסיסים ובלתי מסיסים כאחד, מעודדים עיכול בריא ועוזרים בשמירה על תחושת שובע.
- שפע של ויטמינים ומינרלים: עדשים שחורות מספקות רכיבי תזונה חיוניים כמו חומצה פולית, ברזל, אשלגן ומגנזיום.
- דל שומן: הסלט מוכן עם כמויות מינימליות של שמן זית, מה שהופך אותו לאופציה דלת שומן.
- אינדקס גליקמי נמוך: לעדשים שחורות יש אינדקס גליקמי נמוך, התורם לרמות סוכר יציבות בדם.
דגשים וחלופות למתכון
- לשומרי כשרות: פרוה. יש לוודא שכל המרכיבים המשמשים במתכון הם בעלי הכשר.
- ללא גלוטן: לודא שהכמון הטחון בו נעשה שימוש הוא ללא גלוטן. בדקו שוב את כל התבלינים הנוספים בהם נעשה שימוש.
- טבעוני: המתכון הזה ידידותי לטבעונים מכיוון שהוא לא כולל מוצרים מהחי. בדקו שוב מרכיבים כמו רטבים.
טיפים לשדרוג המתכון
- הוסיפו ירקות נוספים: אל תהססו להוסיף לסלט את הירקות האהובים עליכם, כגון גזר חתוך לקוביות, גרעיני תירס או צנוניות, כדי לשפר את הערך התזונתי והמרקם.
- נסו להשתמש בעשבי תיבול שונים כמו בזיליקום או כוסברה, ותבלינים כמו פפריקה או אבקת צ'ילי, כדי להתאים אישית את פרופיל הטעמים.
- שפרו את הרוטב: שקלו להוסיף כפית חרדל דיז'ון או קורטוב של דבש לרוטב לתוספת מתיקות.
- אגוזים וזרעים קלויים: הוסיפו קראנץ' לסלט על ידי פיזור של מעט שקדים קלויים, גרעיני חמנייה או גרעיני דלעת מעל.
- הפכו את זה לארוחה שלמה: מגישים את סלט העדשים השחורות עם תוספת של לחם מחורר או פיתה, או להתאים אותו עם עוף או דג בגריל לארוחה משמעותית יותר.
תהנו מסלט העדשים השחורות המזין והטעים שלכם!