עלי גפן לבנוניים, הידועים גם בשם "ווראק ענב", הם מנה מענגת מפוצצת טעמים ומרקמים. המתכון הזה דורש קצת זמן וסבלנות, אבל התוצאה שווה את זה. כל עלה גפן ממולא בתערובת מלוחה של אורז, עשבי תיבול ותבלינים, ויוצרים פינוק מענג בגודל נגיסה מושלם לחלוקה עם חברים ובני משפחה.
איך מכינים עלי גפן לבנוניים – המרכיבים:
- 200 גרם עלי גפן (טריים או משומרים)
- 200 גרם אורז קצר דגנים
- 1 בצל גדול קצוץ דק
- 2 עגבניות חתוכות לקוביות דקות
- 1/4 כוס פטרוזיליה טרייה, קצוצה דק
- 1/4 כוס נענע טרייה, קצוצה דק
- 2 כפות שמן זית
- מיץ מלימון אחד
- מלח ופלפל לפי הטעם
- 1 כפית פלפל אנגלי
- 1 כפית קינמון
מרכיבים חלופיים:
- לגרסה טבעונית יש להשמיט כל מוצרי בשר או חלב ולהשתמש במרק ירקות במקום מרק עוף.
- כדי להפוך אותו ללא גלוטן, ודא שכל המרכיבים הם ללא גלוטן, במיוחד אם משתמשים בעגבניות משומרות או במרק.
איך להכין עלי גפן לבנוניים – שלב אחר שלב
- אם משתמשים בעלי גפן משומרים יש לשטוף אותם היטב במים קרים כדי להסיר עודפי מלח. אם משתמשים בעלי גפן טריים, יש להלבין אותם במים רותחים למשך דקה, ולאחר מכן לרוקן ולשטוף במים קרים.
- מערבבים בקערה גדולה את האורז, הבצל הקצוץ, העגבניות חתוכות לקוביות, פטרוזיליה, נענע, שמן זית, מיץ לימון, מלח, פלפל, פלפל אנגלי וקינמון. מערבבים היטב לאיחוד.
- מניחים עלה גפן שטוח על משטח נקי, עם הוורידים כלפי מעלה, וקוצצים גבעולים עבים. מורחים כמות קטנה מתערובת האורז על מרכז העלה, ליד קצה הגבעול.
- מקפלים את תחתית העלה על המילוי, ואז מקפלים פנימה את הדפנות ומגלגלים היטב לגליל.
- חוזרים על הפעולה עם שאר עלי הגפן ותערובת המילוי, מסדרים את העלים הממולאים בצורה מסודרת בסיר גדול.
- לאחר שכל העלים ממולאים ומסודרים בסיר, יוצקים עליהם מספיק מים לכיסוי. מניחים צלחת כבדה או מכסה על העלים כדי להכביד עליהם במהלך הבישול.
- מביאים את המים לרתיחה, ואז מנמיכים את האש למינימום ומבשלים כשעה, או עד שהאורז מבושל ורך.
- לאחר הבישול, מסירים את הצלחת או המכסה מהסיר ונותנים לעלי הגפן להתקרר מעט לפני ההגשה.
תיהנו מעלי הגפן הלבנוניים האלה כמתאבן טעים או מנה עיקרית, מושלם לחלוקה עם חברים ובני משפחה.