אוכל זה החיים

אשלגן גבוה: מה אסור לאכול? (וגם מה שכן…)

אשלגן גבוה מה אסור לאכול

אם יש לך רמות גבוהות של אשלגן, המכונה גם היפרקלמיה (Hyperkalemia = יתר אשלגן בדם), חשוב לנהל את הדיאטה שלך כדי להימנע ממזונות מסוימים שעשירים באשלגן.

רגע, מה זה אשלגן?

אשלגן הוא מינרל ואלקטרוליט חיוניים הממלאים מספר תפקידים מכריעים בגוף. להלן כמה נקודות מפתח לגבי אשלגן:

  • פונקציית אלקטרוליט: אשלגן הוא אלקטרוליט, מה שאומר שהוא עוזר להעביר דחפים חשמליים בכל הגוף. פונקציה זו חיונית למגוון תהליכים פיזיולוגיים, כולל איתות עצבים והתכווצויות שרירים.
  • תפקוד התא: בתוך התאים, אשלגן חשוב לשמירה על מאזן הנוזלים התאי. איזון זה חיוני לתפקודים שונים של תאים, כולל הובלת חומרים מזינים לתאים ומוצרי פסולת אל מחוץ לתאים.
  • בריאות הלב: אשלגן ממלא תפקיד קריטי בשמירה על תפקוד לב בריא. זה עוזר לווסת את פעימות הלב וחשוב לתפקוד תקין של שריר הלב.
  • תפקוד שרירים ועצבים: אשלגן חיוני לתפקוד תקין של השרירים והעצבים. זה עוזר להתכווצות השרירים, מה שהופך אותו לחיוני לתפקוד שרירי ועיכול תקין.
  • מאזן נוזלים: יחד עם נתרן, אשלגן חיוני לשמירה על מאזן הנוזלים בגוף. איזון זה חיוני לתפקודי גוף רבים, כולל ויסות לחץ הדם.
  • בריאות העצם: ישנן עדויות לכך שאשלגן יכול לסייע בשמירה על בריאות העצם על ידי הפחתת אובדן עצם והפחתת הסיכון לאוסטאופורוזיס.
  • לחץ דם: תזונה עשירה באשלגן יכולה לעזור לקזז חלק מההשפעות המזיקות של הנתרן על לחץ הדם. צריכת אשלגן גבוהה קשורה בסיכון מופחת לשבץ מוחי, הגנה מפני אובדן מסת שריר, שימור צפיפות מינרלים בעצם והפחתה בהיווצרות אבנים בכליות.

כמה אשלגן צריך ביום?

הצריכה היומית המומלצת של אשלגן משתנה לפי גיל, מין וגורמים נוספים.

רוב המבוגרים צריכים לשאוף לכ-2,600 עד 3,400 מיליגרם ליום, על פי הנחיות בריאות שונות. עם זאת, הצריכה יכולה להשתנות בהתאם למצבים בריאותיים ולצרכים האישיים.

מקורות אשלגן כוללים פירות (כמו בננות, תפוזים ואבוקדו), ירקות (כגון תרד ותפוחי אדמה), קטניות, אגוזים, מוצרי חלב ובשרים.

בעוד שאשלגן הוא רכיב תזונתי חיוני, חשוב לאזן את צריכתו, במיוחד עבור אנשים עם בעיות כליות או אלה הנוטלים תרופות מסוימות, שכן יותר מדי או מעט מדי עלול להוביל לבעיות בריאותיות.

להלן רשימה של מזונות וקבוצות מזון שיש להגביל את צריכתם או להימנע מהם לחלוטין על מנת להפחית את צריכת האשלגן:

פירות: פירות מסוימים עשירים באשלגן ויש להגביל אותם. אלה כוללים בננות, תפוזים, אבוקדו, מלמלה, טל דבש, קיווי, שזיפים מיובשים, נקטרינות ופירות יבשים.

ירקות: ירקות מסוימים מכילים גם כמויות גבוהות של אשלגן. הגבל או הימנע בירקות כמו תרד, עגבניות, תפוחי אדמה, בטטה, פטריות וכרוב ניצנים.

מוצרי חלב: מוצרי חלב יכולים להיות עשירים באשלגן. הגבל חלב, יוגורט וגבינה.

דגנים ואגוזים מלאים: דגנים ואגוזים מלאים הם מקורות טובים לאשלגן. שימו לב לצריכת לחם מחיטה מלאה, מוצרי סובין ואגוזים.

קטניות: שעועית וקטניות אחרות עשירות באשלגן. זה כולל שעועית כליה, שעועית פינטו, עדשים וחומוס.

בשרים ודגים: אמנם לא עשירים באשלגן כמו פירות וירקות, אבל כמה בשרים ודגים יכולים לתרום לצריכת האשלגן הכוללת שלך. היזהר במיוחד עם בשר מעובד וסוגים מסוימים של דגים כמו סלמון והליבוט.

משקאות: מיץ תפוזים, מי קוקוס ומיצי פירות אחרים יכולים להיות עשירים באשלגן. יש להגביל או להימנע ממשקאות אלו.

תחליפי מלח ותבלינים: כמה תחליפי מלח עשירים באשלגן. הקפד לבדוק את התוויות ולהימנע מאלה אם אתה צריך להגביל את צריכת האשלגן שלך.

חשוב לציין כי המידה שבה עליך להגביל את המזונות הללו יכולה להשתנות בהתאם למצבך הבריאותי ולעצת הרופא שלך. התייעץ תמיד עם איש מקצוע בתחום הבריאות לקבלת ייעוץ תזונתי מותאם אישית. בנוסף, גודל המנה ואופן הכנת המזון יכולים להשפיע גם על תכולת האשלגן שלהם, לכן חשוב לקחת בחשבון את הגורמים הללו בבחירות התזונתיות שלך.

מה כן אפשר לאכול במידה ואני סובל מאשלגן גבוה?

אם יש לך רמות גבוהות של אשלגן (היפרקלמיה), חיוני להתאים את התזונה שלך כדי להימנע ממזונות עתירי אשלגן. במקום זאת, התמקדו במזונות הנמוכים יותר במינרל זה.

להלן רשימה של מזונות שבדרך כלל אתה יכול לשקול כבטוחים לאכילה אם אתה מנהל רמות אשלגן גבוהות:

פירות: בחרו בתפוחים, פירות יער (כגון תותים, אוכמניות, פטל), אפרסקים, אגסים ואננס. פירות אלו מכילים פחות אשלגן בהשוואה לבננות, תפוזים ומלונים.

ירקות: בחרו ירקות כמו כרוב, כרובית, מלפפון, חצילים, בצל, אפונה וקישואים. אלה הם בדרך כלל נמוכים יותר באשלגן מאשר תרד, עגבניות ותפוחי אדמה.

לחם ודגנים: ברוב הלחם הלבן והאורז הלבן יש פחות אשלגן מאשר בעמיתיהם הדגנים המלאים. עם זאת, עדיין חשוב לבדוק את התוויות התזונתיות, מכיוון שחלק מהמוצרים עשויים לכלול מרכיבים שמגבירים את תכולת האשלגן.

חלבון: בשר רזה, עוף והודו הם בדרך כלל דלים באשלגן, אך הימנעו מבשרים מעובדים מכיוון שהם יכולים להיות גבוהים יותר באשלגן בגלל תוספת מרכיבים. ביצים וטופו הם גם מקורות חלבון דלי אשלגן.

חלופות חלב: בעוד שמוצרי חלב יכולים להיות עשירים באשלגן, ישנן חלופות נמוכות יותר של אשלגן כמו חלב אורז או חלב שקדים. עם זאת, בדוק תמיד את המידע התזונתי שכן ייתכן שחלק מהמותגים הוסיפו אשלגן.

משקאות: הקפידו על מים, לימונדה, מיץ תפוחים, ענבים או חמוציות במקום מיץ תפוזים או מי קוקוס, שעשירים באשלגן.

חטיפים: תהנו מחטיפים כמו לחם לבן או מחמצת, עוגות אורז, פופקורן ללא מלח וקרקרים, אך הימנעו מאגוזים וזרעים, שעשירים באשלגן.

חשוב לנהל את גדלי המנות ולהכין מזון בדרכים הממזערות את תכולת האשלגן שלהם. לדוגמה, שטיפה או רתיחה כפולה של ירקות יכולים לעזור להפחית את רמות האשלגן שלהם. התייעצו תמיד עם ספק שירותי בריאות או דיאטנית לקבלת ייעוץ מותאם אישית, שכן הצרכים התזונתיים יכולים להשתנות באופן משמעותי בהתבסס על מצבים בריאותיים אינדיבידואליים וחומרת ההיפרקלמיה.

בריאות!

עוד מאמרים מהבלוג שלנו

מתכונים אחרונים מהאתר:

עוגת תפוזים ללא סוכר

מתכון לעוגת תפוזים ללא סוכר

העוגה הכי בריאה, טעימה ומפתיעה שתכינו – עוגת תפוזים ללא סוכר! מי מאיתנו לא אוהב עוגות? אבל לפעמים, אנחנו נמנעים מלאכול אותן בגלל הסוכר והקלוריות.

קרא עוד »

מאמרים נוספים

חשוב מאוד להימנע ממתן חלב ניגר (פרה) לתינוקות מתחת לגיל שנה, וזאת ממספר סיבות: חלב פרה מכיל כמות גבוהה של חלבון וחומצות אמינו...
ריכוך בשר באמצעות סודה לשתייה היא שיטה מוכרת ויעילה להפיכת נתחי בשר קשים וסיביים לרכים ועסיסיים יותר. אבל איך בדיוק זה קורה? בואו...
אם אתם רוצים להכין כנאפה ביתית ורוצים לדעת איזה גבינה הכי מומלצת להכנת כנאפה – הגעתם למקום הנכון! לכנאפה ביתית איכותית, מומלץ להשתמש...
אולי שמעתם על זרעי צ'יה – אותם זרעים קטנים המפוצצים ביתרונות בריאותיים. אז איך אוכלים זרעי צ'יה, כיצד לשלב אותם במאכלים יומיומיים, יתרונות...
במדריך הבא נספק לכם מידע בסיסי (וגם קצת מעבר) לגבי הדברים החשובים שצריך לדעת על הכנת קדרות בשר – איזה בשר לבחור, כמה...
קמח ללא גלוטן הוא קמח המופק ממקורות מזון שאינם מכילים את החלבון גלוטן. גלוטן נמצא באופן טבעי בדגנים מסוימים כמו חיטה, שעורה, שיפון...
דילוג לתוכן