אוכל זה החיים

מה זה סייטן, למי זה מתאים ומה אפשר לבשל עם זה?

מה זה סייטן

סייטן, הידוע גם כבשר חיטה, גלוטן חיטה, או פשוט גלוטן, הוא מקור חלבון פופולרי מהצומח המופק מחיטה.

סייטן מופק על ידי שטיפת בצק קמח חיטה במים כדי להסיר את גרגירי העמילן, תוך השארת חלבון הגלוטן הבלתי מסיס. לאחר מכן מערבבים את הגלוטן המתקבל עם מים ליצירת בצק, אותו ניתן ללוש, לעצב ולבשל בדרכים שונות כדי ליצור מרקם דמוי בשר.

סייטן שימש במשך מאות שנים במטבחים אסייתיים שונים, במיוחד בסין, יפן וויאטנם. הוא זכה לפופולריות במערב כמקור חלבון צמחוני וטבעוני, הודות למרקם הלעיס, דמוי הבשר ויכולתו לספוג טעמים ממרינדות ורטבים.

בישראל, אחת הקהילות הבולטות בצריכה והנה של סייטן היא של העבריים בדימונה.

פרופיל תזונתי של סייטן

סייטן מורכב בעיקר מחלבון, עם כמויות קטנות של פחמימות ושומן. מנה של 100 גרם של סייטן מכילה כ-25 גרם חלבון, מה שהופך אותו למקור מצוין לחלבון מהצומח לצמחונים, לטבעונים ולמי שמחפשים להפחית את צריכתם של מוצרים מן החי. עם זאת, חשוב לציין שסייטן אינו חלבון מלא, מכיוון שהוא חסר את חומצת האמינו החיונית ליזין. כדי להבטיח פרופיל חומצות אמינו מעוגל היטב, יש לצרוך אותו לצד מקורות חלבון אחרים, כגון קטניות, אגוזים או זרעים.

סייטן מכיל גם כמויות קטנות של ויטמינים ומינרלים, כגון ברזל, סידן וזרחן. עם זאת, התוכן התזונתי שלו יכול להשתנות בהתאם למתכון הספציפי ולשיטות ההכנה המשמשות.

שימושים קולינריים – מה אפשר לבשל עם סייטן בתכלס?

סייטן הוא מרכיב רב תכליתי שניתן להשתמש בו במגוון רחב של מנות כתחליף לבשר. ניתן לפרוס, לחתוך לקוביות או לגרוס ולהשתמש בו במוקפצים, כריכים, סלטים, תבשילים ועוד. ניתן להרתיח, לאדות, לאפות או לטגן בסייטן, והוא סופג בקלות טעמים מתבלינים, מרינדות ורטבים.

להכנת סייטן בבית, ניתן לרכוש גלוטן חיטה חיוני, שהוא אבקת גלוטן, ולערבב אותו עם מים ותבלינים ליצירת בצק. לאחר מכן ניתן לעצב ולבשל את הבצק לפי המתכון הרצוי.

אלרגיות ושיקולים תזונתיים:

מכיוון שהסייטן עשוי מגלוטן חיטה, הוא אינו מתאים לאנשים עם מחלת צליאק, רגישות לגלוטן ללא צליאק או אלרגיות לחיטה. למי שאינו יכול לצרוך גלוטן, ניתן להשתמש במקורות חלבון חלופיים מהצומח כגון טופו, טמפה או קטניות במקום סייטן במתכונים.

עוד מאמרים מהבלוג שלנו

מתכונים אחרונים מהאתר:

מאמרים נוספים

חשוב מאוד להימנע ממתן חלב ניגר (פרה) לתינוקות מתחת לגיל שנה, וזאת ממספר סיבות: חלב פרה מכיל כמות גבוהה של חלבון וחומצות אמינו...
ריכוך בשר באמצעות סודה לשתייה היא שיטה מוכרת ויעילה להפיכת נתחי בשר קשים וסיביים לרכים ועסיסיים יותר. אבל איך בדיוק זה קורה? בואו...
אם אתם רוצים להכין כנאפה ביתית ורוצים לדעת איזה גבינה הכי מומלצת להכנת כנאפה – הגעתם למקום הנכון! לכנאפה ביתית איכותית, מומלץ להשתמש...
אולי שמעתם על זרעי צ'יה – אותם זרעים קטנים המפוצצים ביתרונות בריאותיים. אז איך אוכלים זרעי צ'יה, כיצד לשלב אותם במאכלים יומיומיים, יתרונות...
במדריך הבא נספק לכם מידע בסיסי (וגם קצת מעבר) לגבי הדברים החשובים שצריך לדעת על הכנת קדרות בשר – איזה בשר לבחור, כמה...
קמח ללא גלוטן הוא קמח המופק ממקורות מזון שאינם מכילים את החלבון גלוטן. גלוטן נמצא באופן טבעי בדגנים מסוימים כמו חיטה, שעורה, שיפון...
דילוג לתוכן